Poradniki

Jaka podłoga do kuchni?

Chociaż kuchnia nie jest ona narażona na takie wyzwania jak łazienka czy pralnia, to również musi wytrzymywać trudne warunki. Para, rozlane płyny z gotowania i zmywania są na porządku dziennym. Kuchnie są też często centralnym punktem w domu i w zależności od wielkości rodziny mógł przyciągnąć duży ruch domowników.

 

Kluczowym kryterium wyboru podłogi w kuchni jest trwała podłoga, która dobrze radzi sobie nie tylko z wilgocią, ale jest odporna na plamy i zarysowania oraz łatwa w czyszczeniu i utrzymaniu. 

 

Istnieje kilka rodzajów podłóg, które spełniają te kryteria. Luksusowe podłogi winylowe czy laminowane  są odpowiednimi opcjami dla podłóg w kuchni. Każda z tych opcji podłogowych jest odporna na wodę i może wytrzymać parę i zmiany temperatury w kuchni. Podłogi winylowe są w szczególności wyróżniającymi się wyborami pod względem ich zdolności do radzenia sobie z wilgocią. Te najnowocześniejsze są w 100% odporne na wodę, zarysowania, mają zintegrowany podkład i nadają się na ogrzewanie podłogowe. W zależności od jakości produktu, wszystkie te opcje podłogowe są również wystarczająco trwałe, aby wytrzymać duży ruch pieszych i są łatwe do czyszczenia.

 

Każda z tych opcji podłogowych w kuchni ma swoje zalety i wady pod względem trwałości i ceny. Na przykład, podłogi winylowe i laminowane są jednym z bardziej przystępnych opcji, ponieważ są one dość łatwe do montażu. To nie jest przypadek z płytkami, na przykład, który wymaga profesjonalnej instalacji. Każda podłoga jest również dostępna w różnych wzorach, stylach i kolorach. Dlatego też, oprócz rozważenia cech praktycznych, wybór pomiędzy różnymi opcjami podłogowymi często sprowadza się do preferencji dotyczących projektu i stylu oraz budżetu.